Baykal'ın, geliştirdiği seçim taktikleriyle ve çıkardığı adaylarla, 90'lı yıllarda sosyal demokrat oyları bölerek, üç büyük şehirden ikisini ve birçok büyük şehri sağ partilerin kapmasına vesile olduğu unutulmamalıdır. Üstelik Erdoğan'ı, "demokratlık" görüntüsüyle, milletvekilliğine taşıyan zat, bizzat kendisidir. CHP Genel Başkanlığından cumburlop inişinden sonra, vaziyet-i umumiyi tekrar toparlayabilmesi ve kamuoyundaki yıpranmış, mağdur edilmiş olma görüntüsünü lehine çevirebilmesi, Baykal'ın; seçkin siyasiler arasında derin bir koruma içine alınan zatlardan olduğu hissini bizde uyandırmaktadır.
Taktisyen zindeliğini yitirmeyen Baykal, hırs ve kıskançlıkla dolu siyasi görevine hala devam etmektedir. Cumhurbaşkanlığı hayalleri suya düştüğü için, bu sefer 02 plakayı istemektedir. Protokolde ikinci sıra, Baykal'a yeterli ve uygun görülmüş olabilir. Baykal'ın Erdoğan'la eski bir dost gibi saatlerce konuşması, büyük bir ihtimalle CHP ve AKP arasında birçok ön pazarlığın yapıldığı derin bir konuşma olarak düşünülebilir. Mutlaka birbirini destekleyen iki farklı plan yapılmış ve işlem başlamıştır.
Ülkenin ve iki partinin, ayrıca Baykal ile Erdoğan'ın yüce menfaatleri, hassas bir 'Koalisyon Protokolü' ile hayat bulabilir.
Öte yandan Ankara kulislerinde, MHP ve CHP'den derlenecek 20 milletvekilinin grup kurarak, AKP'nin tek başına kuracağı hükümetin payandası olabileceği yönünde bir rüzgar da esmektedir. Bu çalışmalarda Baykal'ın ne kadar rol oynayacağı kısa bir zaman sonra açığa çıkacaktır.
MHP ve HDP, kendi aralarında düşman kardeşler olduklarından, kurulacak hükümeti; kürt sorununa çözüm üretme noktasında farklılaşmalarından dolayı, biri destekleyen biri köstekleyen bir pozisyon içinde kalacaklardır.
Meclis Başkanlığı seçimini Baykal'ın kazanması demek, AKP-CHP koalisyonu taktiğinde ilk aşamanın geçilmesi demek olduğu gibi, AKP'nin tek başına hükümet kurma planlarının önünün açılması anlamına da gelebilir.