Türkiye ‘su fakiri’ olma yolunda ilerliyor
Türkiye'deki yer altı sularını analiz eden Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yayınladığı haritada Türkiye ve Mersin’deki yer altı sularının ortalama seviyenin altında olduğu görüldü. Türkiye geneli olmak üzere Mersin de kuraklık riskiyle karşı karşıya olan kentlerden biri olarak açıklandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve NASA'nın yayınladığı haritalarla Türkiye'nin son dönemde yaşadığı kuraklık tehdidi üzerine WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) gerçekleştirdiği Su Riski Filtresi çalışmasına göre küresel ölçekte su riski yüksek 10 şehrin arasında Mersin de bulunuyor. WWF-Türkiye tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Su Riskleri” raporunda, “Türkiye'nin gelişen ekonomisi ve dünya ortalamasının üstünde seyreden nüfus artışı tatlı su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor. Türkiye, yılda kişi başına düşen 1519 metreküplük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ ülkeler arasında. Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye nüfusunun 2030’da 100 milyona ulaşacağını öngörüyor. Bu durumda, kişi başına düşen su miktarının yılda 1120 metreküp olması bekleniyor. Diğer bir deyişle; artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye ‘su fakiri’ olma yolunda ilerliyor” denildi.
Su kaynaklarının bilinçli ve tasarruflu kullanılması hayati önem taşıyor
MESKİ Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, vatandaşların suyu daha tasarruflu kullanılması gerektiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:
“Tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklık riskine karşı su tasarrufu ve bilinçli su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin yer altı su kaynakları tükenebilir olduğundan su kaynaklarının bilinçli ve tasarruflu kullanılması hayati öneme sahiptir. Günlük hayatta yapılabilecek kolay tasarruf uygulamaları ile su kaynakları korunarak, tonlarca suyun boşa gitmesinin önüne geçilebilir. Hayatın her alanında uygulanabilecek su tasarrufu önlemleriyle gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakılabilir. Diş fırçalarken veya tıraş olurken muslukların kapalı kalması, damlayan musluk varsa tamir edilmesi, güneş enerjisinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi, musluklara su tasarruflu aparat takılması, duş süresinin kısaltılması, yağmursularının sulama amaçlı kullanılması, arabaların kovaya doldurulan suyla yıkanması gibi önlemlerle ciddi su tasarrufu sağlanabilir.”