“HER KEŞİF BİR FETİH, HER KAŞİF BİR FATİHTİR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ‘Altın Çağ’da Bilim Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bilginhaberci.com
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Valiliği ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle düzenlenen ve Cumhuriyet Meydanı’nda açılışı gerçekleştirilen Bilim Sergisi’ne Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, akademisyenler,  öğretmenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı. Açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından Fetih Marşı eşliğinde kesildi.

 

Altın Çağ’da Bilim Sergisi’nin Mersin ve öğrenciler açısından önemli olduğunu ifade eden Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Bugün gerçekten ilimiz açısından, öğrencilerimizin istifadesi açısından çok önemli bir serginin açılışını gerçekleştireceğiz.  Özellikle 7 ve 17. yüzyıllar arasında İslam coğrafyasında bilim insanlarının yaptığı çalışmaları, buluşları, icatları görme imkânına kavuşacağız. Tarihimizi ne kadar iyi bilirsek geleceğe o derece güvenle bakarız. Emin adımlarla ilerleriz. Biz bilimin her zaman içinde olmuşuz. Olmaya da devam edeceğiz. İslam coğrafyasında bilim insanları birçok konuda araştırma yapmış ve buluşa imza atmış. Bu sergide El Cezeri’den İbni Sina’ya, Mimar Sinan’dan Farabi’ye birçok ünlü bilim insanının keşiflerini, yaptığı çalışmaları görme imkânı bulacağız. Bu serginin hazırlanmasında emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Serginin bilinçlenmemize faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

“Altın Çağda Bilim Sergisi bizlere muhteşem mazimizi hatırlatıyor”

 

Konuşmasına Arif Nihat Asya’nın Fetih şiiri ile başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’nın bu ibret ve umut dolu mısralarını seçmemin sebebi, fetih ve fatih kelimeleridir. Biliyorsunuz, fetih açmak demektir. Millet ve medeniyetler köklerini maziye salmış ulu ağaçlar gibidirler. Bir medeniyetin kökü ne kadar derinlerdeyse, gölgesi o kadar uzağa düşer, ufku sonsuzluğa uzanır. 3 bin yıldır devletsiz yaşamayan ve dünyanın en kahraman kavmi olan Türkler, Müslüman olduktan sonra dünyanın en büyük ruh ve ahlakını yaşatan büyük bir millet haline geldiler” dedi.

 

Türklerin çeşitli ırk, din, kültür ve mezhepler arasında bugünkü Birleşmiş Milletler’den çok daha başarılı bir dünya düzeni kuran ecdadı ile ne kadar övünseler az olacağını kaydeden Başkan Kocamaz, “Altın Çağda Bilim Sergisi bizlere muhteşem mazimizi hatırlatmakta, millet ve medeniyet olarak insanlık için yapacağımız daha pek çok hizmetimiz bulunduğunu öğütlemektedir. Ortaçağ, Batı için karanlık, bizim içinse en aydınlık çağdır. Karanlığın en yoğun olduğu an güneşin doğmaya en yakın olduğu andır. Batının karanlık Ortaçağının ufuklarında doğan güneş Türk-İslam medeniyetidir. Kâinatın Güneşi Peygamber Efendimizin saçtığı ışığın bütün dünyayı aydınlığa kavuşturmasıdır. İstanbul’un fethinin gerçek anlamı budur” şeklinde konuştu.

 

“Çağlar değişir ama Türk’ün davası değişmez”

 

Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Başkan Kocamaz, “Eğer sizler azmederseniz, Selçuklu ve Osmanlı’nın bu topraklarda attığı sağlam temeller üzerine Türkiye Cumhuriyetini dünyanın en güçlü devleti haline getirebilirsiniz. Eğer sizler azmederseniz, 1.400 yıllık İslam medeniyetinin yeni altın çağını, yeni Asrı Saadet devrini kurabilirsiniz. Çağlar değişir, nesiller değişir, ama Türk’ün davası değişmez. Bizim davamız Allah yolunda vatan, millet, hürriyet ve insanlık davasıdır. Ve sonsuza kadar da böyle kalacaktır. Unutmayın, hiçbir şey vatan bütünlüğünden daha aziz, bağımsızlıktan daha değerli değildir. Huzurun, güvenin, kalkınmanın anahtarı bir davaya inanmak, durmaksızın çalışmak, üretmek ve güçlü olmaktır” ifadelerini kullandı.

 

“Her keşif bir fetih, her kâşif bir fatihtir”

 

Altın Çağ’da Bilim Sergisi’nin yeni fatihlerin yetişmesine önemli katkılar sunacağını dile getiren Başkan Kocamaz, “Her keşif bir fetih, her kâşif bir fatihtir. Altın Çağda Bilim Sergisi, yeni fetihler için yeni fatihlerin yetişmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle sergimizin ilimize, ülkemize, Türk-İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini, gençlerimizin tarih şuuruna sahip şahsiyetler olarak yetişmesine katkılar sağlamasını diliyorum” dedi.

 

“İlimizde öğrenim gören 372 bin öğrenci ecdadını daha iyi tanıyacak”

 

Son olarak konuşan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Âdem Koca,  “İslam medeniyetinde dünya bilim tarihine yön veren çok sayıda bilim adamı yetişmiştir. Başarının sırrı yapabileceğine inanmaktır. Başarının anahtarı özgüven sahibi olmak ve kendi kabiliyetlerinin farkına varmaktır. İnanç varsa imkân da vardır. Açılışını yaptığımız Altın Çağ’da Bilim Sergisinin ilimizde öğrenim gören 372 bin öğrencimizin ecdadını daha iyi tanımasına, ulusları tanımasına ve hepsinden daha önemlisi özgüven kazanmalarına vesile olmasını temenni ediyorum. Böylesine anlamlı ve önemli bir serginin şehrimizde açılması için emeği geçen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

Altın Çağda Bilim Sergisi, 24 Mart 2018 tarihine kadar açık kalacak. Sergi sürecince Mersin Büyükşehir Belediyesi,  tüm ilçe okullarından öğrencileri alanı getirmek için otobüs seferleri düzenleyecek.